C. SVEDANA - TERAPIILE DE SUDORATIE
CENTRUL MEDICAL AYURVEDA

Medicina traditionalã Ayurveda

Consultatii Online

Bucatarie Indianã

Cele 3 Dosha

Terapii Purva Karma

Terapii Svedana

Terapii Pancha Karma

Rasayana

Remedii Ayurveda

Terapia cu Lipitori

Articole spiritualitate

Emisiuni TV, articole

Lumea minunatã a plantelorB. SUDORATIA - SWEDANA

Sudoratia sau terapia de incalzire are ca efect atat eliminarea deseurilor prin transpiratie, cat in special dilatarea canalelor principale ale corpului (Shrota si Nadi) pentru a permite o purificare energetica intensa si aplicarea cu succes a terapiilor Pancha Karma care urmeaza dupa procedeele de sudoratie.

 

Terapiile utilizate in Agni swedana sunt:

1.     USHMA SWEDANA foloseste aplicatii de vapori, fie general pe intregul corp, fie local, pe articulatii sau punctele energetice marma.

a)    NADI SWEDANA - cu ajutorul unui tub flexibil, vaporii decocturilor de plante sunt dirijati pe suprafata pielii in puncte speciale. Este mai penetranta decat sauna cu aburi deoarece vaporii activ dirijati conduc caldura si uleiul adanc in tesuturi prin porii pielii. Uzual este administrata timp de 5-7 minute.

b)    BASHPA SWEDANA - sauna cu aburi avand corpul introdus intr-o incinta speciala si capul in exterior. Ea urmeaza sa fie administrata imediat dupa nadi swedana. Aceasta metoda este preferata deoarece elimina neajunsurile supraincalzirii capului si totodata protejeaza persoanele cardiace, care sunt mai sensibile la terapiile de incalzire. De fapt capul trebuie racorit incontinuu cu ajutorul compreselor cu apa rece aplicate pe frunte. Pentru a nu se deshidrata, pacientul trebuie sa bea inainte 0,5 l de apa. Aceasta incinta pentru o singura persoana este construita din lemn si are adaptat un termostat pentru ca temperatura sa fie usor de controlat. Vaporii, si substantele eterate din plante, sunt introduse in incinta in acord cu nevoile pacientului. Durata tratamentului este intre 7 si 10 minute sau pana cand apar broboane de sudoare pe fata si pe fruntea pacientului. Semnele unei sudoratii complete si eficiente includ transpiratia, culoarea rosiatica a pielii si incalzirea generala a corpului. Pacientul se va simti usor si mult mai euforic atunci cand caldura lichefiaza ama si cand acumularile reziduale, asemenea unor poveri, sunt abandonate. Este important a nu aplica o incalzire excesiva, deoarece aceasta agraveaza Pitta dosha. Aceste metode includ si bai generale de aburi in incinte care permit patrunderea aburului de jos in sus prin orificiile din planseul patului.


- Inhalatiile cu extracte de plante medicinale sunt indicate atunci cand dosha-urile agravate sunt revarsate si relocalizate in zona capului.

 

2.     Caldura uscata (TAPA SWEDANA sau altfel numita RUKSHA SWEDANA) foloseste metode cum ar fi sauna uscata la temperaturi de 70-80 grade C sau impachetarile in nisip cald. Este prescrisa pentru a reduce inflamatia si congestia in articulatii

 

3.     UPANAHA SWEDANA foloseste cataplasme fierbinti din plante preparate cu apa, ulei si care vor fi aplicate in grade diferite de umiditate. Cataplasmele sunt preparate din black gram (urad dal), cereale macinate fin si fierte impreuna cu plante. Upanaha swedana este in special eficienta in cazuri de guta sau artrita, cand articulatiile sunt inflamate si dureroase. Combinate, caldura, uleiul si substantele active din plante reduc durerea si restabilesc mobilitatea articulatiilor.

 

- Impachetari calde cu uleiuri, macerate sau alte lichide specifice, se pot aplica in boli de piele date de exteriorizarea lui vata dosha, atunci cand pielea este uscata, crapata sau se descuameaza.

 

4.     DRAVA SWEDANA - aplicarea decocturilor in apa fierbinte sub forma de dus sau baie fierbinte. In general plantele folosite sunt fierbinti si poseda calitati penetrante care amplifica efectul global al tratamentului.

- Bai hipertermice cu plante aromate 38-40 grade C

 

5.     PINDASWEDA - masajul viguros cu saculeti umpluti cu plante si paste medicinale fierbinti, este un tratament special pentru reintinerirea corpului vizand cu precadere articulatile si sistemul nervos.


Procedurile pregatitoare (oleatia si sudoratia) au un rol esential in succesul celor cinci terapii de eliminare panchakarma. Procesul de purificare necesita oleatia interna si externa pentru a penetra adanc tesuturile si pentru a lichefia ama. Efectul incalzitor al terapiei de sudoratie este necesar pentru a dilata canalele corpului, de a mobiliza dosha-urile viciate si a facilita extractia toxinelor (ama) pe care le transporta din sange la nivelul tractului gastro-intestinal. Fara aceste doua proceduri toxinele nu ar fi disponibile pentru o eliminare completa. Daca procedurile eliminatorii din panchakarma ar fi aplicate fara aceasta pregatire, numai anumite nivele superficiale ale corpului ar putea fi curatate si procesul acesta poate cauza un stres inoportun tesuturilor corpului. De exemplu daca cineva ia un purgativ fara pregatire anterioara sunt evacuate doar toxinele care s-au acumulat in tractul gastro-intestinal in ultimule 48 de ore. Este similar cu incercarea de a obtine un suc bun, dintr-un fruct necopt. Aceste procedee “coc” sau pregatesc organismul pentru ca solicitarile mari din timpul procedurilor de eliminare sa nu fie perturbatoare si sa duca la o adevarata purificare a structurilor profunde tisulare. Odata ce dhatus-urile (cele 7 tesuturi corporale principale) si-au eliberat toxinele si stresurile acumulate si ele au fost preluate prin intermediul celor constituenti biologici Dosha si transportate inapoi in principala structura care le genereaza - tubul digestiv, nu ramane decat ca aceste reziduuri sa fie eliminate prin orificiile naturale ale corpului. Aceasta este menirea urmatorului set de terapii - Panchakarma. 

vezi pagina urmatoare, Terapiile de eliminare - PANCHA KARMA: www.medicinanaturala.20m.com/photo3.html

  • Aceste informatii nu pot inlocui consultatia medicala. In cazul afectiunilor grave, aplicarea lor fara supravegherea unui medic Ayurveda, poate dauna sanatatii.
  • Unele dintre aceste imagini sunt preluate din Centrul medical Ayurveda Sibiu, iar alte imagini apartin altor Centre Ayurveda din lume.