TERAPII AYURVEDA - PURVA KARMA
CENTRUL MEDICAL AYURVEDA

Medicina traditionalã Ayurveda

Consultatii Online

Bucatarie Indianã

Cele 3 Dosha

Terapii Purva Karma

Terapii Svedana

Terapii Pancha Karma

Rasayana

Remedii Ayurveda

Terapia cu Lipitori

Cosmetica Ayurveda

Articole spiritualitate

Emisiuni TV, articole

Lumea minunatã a plantelor



Purvakarma:   terapiile pregatitoare pentru panchakarma

 

A. Oleatia - Snehana este de doua feluri: externa (Bahia snehana) ce cuprinde terapiile prezentate in continuare si oleatia interna (Abhiantar snehana) cu Ghee (unt clarificat), Grita (preparate din unt clarificat cu plante medicinale) sau cu uleiuri vegetale obtinute prin presare la rece (susan, masline, floarea soarelui, seminte de bostan, nuca etc).

 

Procedurile de oleatie externa sunt:

A.     Abhianga - masaj general cu ulei cald

B.     Padabhianga - masajul piciorului

C.    Shiroabhianga - masajul capului cu ulei

D.    Karnabhianga - aplicatii de uleiuri in urechi

E.     Lepa - comprese cu paste si uleiuri medicinale in diferite locuri ale corpului

F.     Shirophichu - compresa cu ulei cald pe crestetul capului

G.    Terapii Kerala 

1.     Shirodhara - dusul cu ulei al fruntii

2.     Oordvanga dhara - turnari de ulei pe corp si pe cap

3.     Sarvanga dhara - turnari de ulei pe intregul corp cu vase mobile 

4.     Pishinchhali / Pizhichil - dus cu ulei si masaj prin stoarcerea saculetului

5.     Navarakkitzhi  -  masaj cu saculeti cu orez fiert in lapte

6. Shirolepa - aplicatii de paste pe cap

 

OLEATIA EXTERNA - Terapia cu uleiuri medicinale.             

consta in hranirea corpului cu uleiuri speciale (uleiuri vegetale obtinute prin presare la rece sau uleiuri medicinale - extracte uleioase din plante) In conformitate cu Ayurveda, uleiurile utilizate la masaj nu isi limiteaza actiunea lor terapeutica doar la piele. Uleiurile si plantele inglobate in ele, patrund prin piele si hranesc diferitele tesuturi din care este structurat corpul. Interactionand profund cu corpul pacientului, masajul cu uleiuri este o terapie blanda dar care aduce totodata prin intreaga suprafata a pielii, remediul necesar pacientului. Aceste uleiuri cu plante medicinale aromatice, adevarate  comori ale sanatatii, nu isi limiteaza actiunea lor terapeutica doar la piele, ci in timpul tratamentului patrund si hranesc diferitele tesuturi din care este structurat corpul.

 

ABHIANGA

Masajul traditional cu uleiuri medicinale pentru fortificarea corpului si tonifierea sistemului nervos. Este de obicei urmat de sauna sau baia de aburi, pentru a facilita absorbtia uleiului si a mobiliza astfel reziduurile toxice pentru a fi eliminate din corp.

Lasa-te impregnat de puterea vindecatoare a mainilor care se plimba de la cap pana la picioare, raspandind uleiul cald intr-o invaluire profunda ce te face sa aluneci usor intr-o stare de relaxare completa. Prin apasarea asupra punctelor vitale ”Marma” se vor elimina blocajele energetice. Masajul de-a lungul meridianelor, permite energiei vitale sa curga liber din nou. Abhyanga  elimina toxinele, regleaza circulatia si fluxul limfatic, fortifica digestia si musculatura, intareste si mentine flexibilitatea articulara. Este folosit si pentru vitalizarea corpului, tonifierea sistemului nervos si este o componenta a multor programe de tratament, pentru ca sustine, ingrijeste si pregateste toate tesuturile corpului.

 

ABHIANGA SINCRON

Un masaj asemanator cu primul, este masajul la patru maini, realizat cu ajutorul a doi terapeuti. Este utilizat pentru a obtine mai mult decat dublul din calitatea acestei experiente. Aplicatiile de ulei medicinal cald intaresc sistemul imunitar si favorizeaza procesele de autovindecare. Cele trei principii vitale “Dosha” sunt echilibrate ceea ce te face sa simti o stare de armonie interioara, o stare de seninatate si bucurie asemenea unui nou-nascut.


Foto 1. Abhianga si Abhianga sincron

 

SHIROABHIANGA - masajul capului cu ulei

PADABHIANGA - masaj cu uleiuri pentru relaxare si armonizare aplicat partii de jos a picioarelor si a talpilor.


Foto 2. Shiroabhianga si Padabhianga

 

KARNABHIANGA / KARNAPURNA - aplicatii de uleiuri in urechi

LEPA - comprese cu paste si uleiuri medicinale in diferite locuri ale corpului - vezi Shirolepa

SHIROPHICHU - compresa cu ulei cald pe crestetul capului

Cu ulei de migdale sau cu ulei de floarea soarelui presat la rece in care se pot adauga cateva picaturi de ulei esential de lavanda, trandafir, portocal (flori), iasomie sau ylang-ylang (la alegere). Se incalzeste uleiul la temperatura corpului intr-un vas cu apa calda. Se maseaza bine zona crestetului cu acelasi ulei. Apoi se imbiba uleiul intr-o mica compresa de bumbac si se aplica pe crestetul capului. Se va feri capul de curentii de aer. Se aplica de 2 ori / saptamana - 30 minute seara inainte de culcare


Foto 3. Karnabhianga si Shiropichu

 

Terapii KERALA:

DHARA    

1. SHIRODHARA - dusul cu ulei al fruntii

Un sublim tratament cu ulei, curgand intr-un fir continuu in zona din mijlocul fruntii pentru a calma mintea si pentru a relaxa corpul.

Una dintre cele mai preferate proceduri pregatitoare, se numeste shirodhara. “Shiro” inseamna cap iar “dhara” inseamna a picura ulei intocmai ca un fir continuu. Extrem de placut, tratamentul consta in picurarea de ulei cald intr-un fir continuu pe frunte, in particular in regiunea dintre sprancene. Este frecvent asociata cu panchakarma pentru ca pacifica Vata dosha, in particular Prana vayu si calmeazasistemul nervos central. Ea linisteste deopotriva mintea si simturile fapt care permite ca mecanismele naturale de insanatosire a corpului sa elibereze stresul din sistemul nervos. Shirodhara este uzual administrata timp de 20-30 de minute, de 3-4 ori in decurs de 7 zile. Se utilizeaza uleiuri preparate cu plante care calmeaza si hranesc sistemul nervos si deschid totodata canalele energetice (Prana shrotas) din cap. Terapeutul administreaza uleiul intr-un fir subtire care curge dintr-un vas suspendat la o distanta de 20-30 de centimetri de fruntea pacientului.

 

Dupa o aplicare libera a uleiului medicinal pe cap si pe corp, pacientul trebuie sa stea culcat pe spate pe o scandura speciala din lemn (Droni), facuta special in acest scop, cu gatul si capul intr-o pozitie confortabila. Apoi remediul prescris (ulei medicinal, esente de plante medicinale, lapte sau alt lichid) trebuie sa picure usor descriind un arc sau o elipsa pe fruntea pacientului (si pe cap) de la o inaltime prescrisa, printr-un aparat special pentru o perioada variind de la o ora la o ora si jumatate. Dupa ce tratamentul Dhara s-a terminat capul e uscat cu un prosop si din nou, se aplica ulei pe cap sub forma unui masaj usor (Shiroabhianga). In boli psihice si mentale cum ar fi isteria, halucinatiile etc ca si in spondiloza cervicala sau dureri cronice de cap, Dhara se realizeaza doar pe frunte. Totusi, in tulburari Vata si boli ce afecteaza tot corpul se realizeaza uneori doar pe corp sau si pe cap si pe corp. Foarte frecvent se combina cu tratamentul nr.4 Pizhichil (dus cu ulei si masaj prin stoarcerea saculetului), dar acest lucru depinde de diagnosticul medicului.


Foto 4. Shirodhara

 

2. OORDVANGA DHARA   -   turnari de ulei pe corp si pe cap cu vasul fix Dhara Chati

Aparatele importante necesare realizarii tratamentului Oordvanga Dhara sunt Dhara Phati si Dhara Chati. Dhara Pati se aseamana cu un pat de campanie realizat din lemn, destul de lung si de lat pentru ca pacientul sa stea confortabil, usor ridicat la margini, astfel incat remediile uleioase, atunci cand sunt turnate pe cap sau pe corp, sa nu curga pe langa, si cu doua gauri la ambele capete pentru ca medicamentele sa se scurga dupa ce aplicatia pe corp s-a terminat. Dhara Chati e un castronas, de obicei din lut, avand o capacitate de aproximativ 2 l intins si rotund, cu o gaura mica, de marimea degetului mic, in mijlocul sau. Pacientul trebuie sa stea pe spate pe Phati. Remediul e turnat in Dhara Chati care e suspendat deasupra capului pacientului printr-o sfoara si curge continuu pe fruntea pacientului in cantitati potrivite, de-a lungul unui fitil ce trece printr-o gaura in mijlocul vasului Chati. Procedeul dureaza in general intre o ora si 2 ore / zi.

In cazul pacientilor care sufera de afectiuni psihice, dureri acute de cap, pierderea memoriei, etc, cel mai potrivit tratament este Takra Dhara (curgerea cu remedii astringente - zer de lapte medicinal). Aceasta se realizeaza printr-o combinatie de Kasayas (asrtingente) - medicamente pitta hara si kapha hara, cum ar fi amalaki si zer, sau lapte batut / smantanit. Bolile cauzate mai ales de pitta pot fi aduse sub control si vindecate prin acest tratament insotit de controlul strict al regimului prescris. Dar s-ar putea sa fie necesara schimbarea ingredientelor din kasaya sau zerul / laptele batut, sau folosirea altor lichide depinzand de starea / antecedentul si boala pacientului. Celelalte lichide folosite alternativ sunt kasayas de panchagandha, lapte de vaca, lapte de mama, lapte de cocos, etc. In cazul bolilor de ochi, urechi si fata e de preferat tratamentul Takra Dhara (curgerea cu remedii astringente - zer de lapte medicinal). In cazul bolilor de piele si alte boli tratamentul dhara a avut un succes enorm.


Foto 5. Oordvanga Dhara

 

3. SARVANGA DHARA   -   turnari de ulei pe intregul corp cu vase mobile

Acest tratament se face si pe cap si pe corp si procedeul executarii acestuia pe cap este ca la tratamentul oordvanga dhara (cu un castron agatat deasupra capului). Si aceasta se face prin intinderea pe spate pe patul Dhara Phati doua persoane stau de o parte si de alta langa patul Phati si, folosind vase asemanatoare la forma cu un ceainic, toarna lichid pe corp. Cand uleiurile medicinale sunt folosite pe corp mai jos de gat, se obtine aproape acelasi rezultat. Prin urmare, in astfel de cazuri tratamentul Pizhichil e in general mai des folosit. 

 

4. PIZHICHIL  (Pishinchhali) -  Dus cu ulei si masaj prin stoarcerea saculetului

Acest procedeu este popular in sudul Indiei, acolo unde vremea prezinta o predominanta a agravarilor Vata. Pishin se traduce prin presiune sau stoarcere iar chhali inseamna miscare energica. Mari cantitati de ulei sunt turnate sau stoarse peste corpul care este masat in profunzime cu miscari viguroase cu ajutorul unor saculeti de orez inveliti in panza. In acest mod uleiul patrunde prin porii pielii pentru a penetra adanc. In acest tratament pacientul trebuie sa stea pe Droni (o scandura speciala pentru acest tratament) ca si in cazul tratamentului Dhara. Apoi, panze din in / olanda inmuiate in ulei medical la o temperatura potrivita se storc pe corpul pacientului. Odata cu curgerea uleiului cald pe corp, pacientul este masat usor de 4 maseuri care stau de o pare si de alta a sa. Acest tratament se face doar pe corp  de la gat in jos si durata sa poata varia de la o ora la o ora si jumatate. Tratamentul Pizhichil a avut succes atat in afectiuni vata si boli asociate cu tulburarile de aceasta natura cum ar fi spondiloza, suprasolicitarea muschilor, etc. cat si in alte boli inclusiv tuberculoza si astmul.


Foto 6. Sarvanga Dhara si Pizhichil

 

5. NAVARAKKITZHI  -  masaj cu saculeti cu orez fiert in lapte

Tratamentul consta intr-un masaj al corpului dar cu o mica diferenta. Acesta e realizat cu saculeti mici din panza de in umpluti cu orez navara preparat shastika dupa o aplicatie libera cu ulei medical pe tot corpul. Orezul e preparat prin fierbere in lapte de vaca cu anumite decocturi di plante medicinale. Saculetii sunt apoi inmuiati in aceeasi fiertura din care este preparat orezul si tinuti la fiert la un foc mic, apoi sunt scosi si scurgandu-se de fiertura calda saculetii sunt aplicati de catre maseuri pe tot corpul pacientului. Saculetii din panza trebuie sa nu fie nici prea fierbinti, nici prea reci, ci folositi astfel incat sa ofere un sentiment de confort pacientului. Procedeul se continua timp de 1-1,5 ore. Dupa stergerea corpului pacientului cu un prosop uscat se aplica din nou ulei medical. Tot tratamentul poate sa dureze o perioada de 14-21 de zile. Navarakkizhi are succes in general cand este executat imediat dupa o perioada de tratament pizhichil.  In anumite momente, in dureri reumatice, aceste se face chiar fara tratamentul pizhichil, dar in cazuri serioase este uneori necesar ca pacientul sa fie supus unui tratament Pizhichil inaintea tratamentului Navarakkizhi.

 

6. SHIROLEPA  aplicatii de paste pe cap

Pentru  acest tratament se fierb 200-250 g pulpa uscata de amalaki fara seminte, impreuna cu 1/2 l de lapte batut / zer pur amestecat cu o cantitate egala de apa pura. Cand lichidul este aproape evaporat, pulpa fiarta e luata din vas si e zdrobita pana se obtine o pasta fina fara sa fie adaugata nici un pic de apa sau orice alt lichid. Uleiul prescris se aplica pe cap si pe corp  si o carpa din postav sau panza este legata in jurul capului deasupra sprancenelor. Apoi se aplica abundent pasta de amalaki pe tot capul cu exceptia fruntii si a fetei, intr-un strat uniform. Apoi se acopera capul cu o frunza de banan inmuiata deasupra unui foc mic, sau de o frunza de lotus. Dupa o ora sau o ora si jumatate, carpa si pasta se inlatura si capul este sters cu o carpa uscata si se aplica din nou ulei. Apoi se face o baie etc. la fel ca si in tratamentul Dhara. Ar fi mai bine ca pacientul sa aiba capul ras sau cel putin parul sa fie foarte scurt pentru ambele tratamente Shirovasti si Shirolepa.


Foto 7. Navarakkitzi si Shirolepa

 

OLEATIA INTERNA (Abhiantar snehana)

Substantele de baza sunt untul clarificat cu plante amare (tikta ghrita), uleiul de susan si de masline. Untul clarificat este produs prin eliminarea din untul proaspat a elementelor solide, proteine si apa, ramanand doar lipide pure, ce sunt apoi preparate cu plantele medicinale prescrise. Prin el insusi untul clarificat detine remarcabile proprietati nutritive si medicinale. Efectul sau asupra corpului este rapid si diferit fata de untul obisnuit si cercetarile au demonstrat ca nu ridica nivelul colesterolului. Untul clarificat (Ghee) creste puterea focului digestiv (agni) si scade caldura si inflamatia datorata excesului de pitta. Reduce aciditatea excesiva, atat din tractul digestiv cat si din tesuturi, calmeaza vata dosha, produce eliminarea usoara a reziduurilor si lubrefiaza tesuturil si articulatiile. Calitatile remarcabile de penetrare a tesuturilor face ca ghee sa fie cea mai eficienta substanta pentru oleatia interna.

- Plante utilizate in tikta ghrita: guduchi (Tinospora cordifolia), kutki (Picrorhiza Kurroua), haritaki (Terminalia Kebula), chitrak (Plumbago Zyelandica) radacina, ghimbir si lemn dulce.

- Alte plante rasayana: obligeana (Acorus calamus),  mandukaparni (Centella asiatica), brahmi (Bacopa moniera), sankhapuspi (Convolvulus pluricaulis), nilotpala (Nymphaea lotus) si altele. Aceste retete sunt alcatuite in functie de tipul costitutional, de puterea digestiva si de tipul de toxine (ama) care trebuie eliminate.

vezi pagina urmatoare, Terapiile de sudoratie: www.medicinanaturala.20m.com/about.html

  • Aceste informatii nu pot inlocui consultatia medicala. In cazul afectiunilor grave, aplicarea lor fara supravegherea unui medic Ayurveda, poate dauna sanatatii.
  • Unele dintre aceste imagini sunt preluate din Centrul medical Ayurveda Sibiu, iar alte imagini apartin altor Centre Ayurveda din lume.


Pe perioada acestor tratamente pacientul trebuie sa urmeze un regim strict prescris de doctor. Un lucru care trebuie remarcat in toate tratamentele mentionate este faptul ca in timp ce se afla in camera unde are loc tratamentul si chiar dupa tratament pacientul trebuie sa aiba un sentiment de usurare si confort. Este binecunoscut in Ayurveda faptul ca tratamentul eficient este totodata si foarte placut.