PANCHAKARMA - CELE 5 TERAPII DE ELIMINARE
CENTRUL MEDICAL AYURVEDA

Medicina traditionalã Ayurveda

Consultatii Online

Bucatarie Indianã

Cele 3 Dosha

Terapii Purva Karma

Terapii Svedana

Terapii Pancha Karma

Rasayana

Remedii Ayurveda

Terapia cu Lipitori

Cosmetica Ayurveda

Articole spiritualitate

Emisiuni TV, articole

Lumea minunatã a plantelor



C.  Panchakarma:

Dupa procedeele purvakarma urmeaza terapia principala Panchakarma.

Sistemul Panchakarma reprezinta un grupaj de 5 tipuri de procedee terapeutice traditionale din Ayuveda si cuprinde:  

1.                 Vamana (terapia emetica sau vomitiva) elimina toxinele din stomac

2.                 Virechana (terapia purgativa) elimina ama din intestinul subtire si duoden

3.                 Basti (terapia prin clisme uleioase sau clisme cu macerate din plante) deseurile din intestinul gros

4.                 Nasya (terapia nazala) - cap si sinusuri

5.                 Raktamoksana (eliberarea de sange) elimina Pitta viciata din intregul organism



 

2. KAYACHIKITSA - Tratamentul bolilor interne

Toate tratamentele AYURVEDICE urmaresc sa stabiliasca un echilibru intre umorile corporale VATA, PITTA, KAPHA. Boala rezulta atunci cand acestea sunt in dezechilibru.

In conformitate cu stiinta AYURVEDICA, initierea orcarei forme de tratament (homeopatic, acupunctura, presopunctura, masaj, alopatic sau oricare altul) fara a elimina mai intai toxinele care sunt resoponsabile de boala, va impinge doar aceste otravuri mai adanc in organism. Disparitia simptomelor in procesul bolii poate rezulta in urma tratamentului superficial. Totusi cauza fundamentala a imbolnavirii nu va fi afectata si de aceea problema se va manifesta din nou in aceiasi sau in alta forma.

Exista doua tipuri de tratament AYURVEDIC: eliminarea toxinelor si neutralizarea toxinelor. Aceste tratamente pot fi aplicate asupra ambelor nivele:  fizic si emotional.

 

VINDECAREA EMOTIONALA

Sa ne ocupam mai intai de factorii emotionali sau psihologici. Supararea, teama, anxietatea, enervarea, gelozia, posesivitatea si lacomia sunt sentimente umane comune. Inca din copilarie oamenii invata sa nu-si exprime aceste emotii negative. Ca rezultat se incepe inca de la o varsta timpurie sa se reprime manifestarile naturale ale acestor sentimente. Stiinta AYURVEDICA ne invata ca individul trebuie sa-si vindece aceste emotii care daca raman reprimate vor cauza dezechilibre din care vor rezulta toxine care, la randul lor, vor da nastere bolilor.

Tehnica AYURVEDICA de a trata fenomenele negative este: observarea si eliminarea. De exemplu cand apare supararea, individul va fi complet constient de ea, urmarind acest sentiment  asa cu se desfasoara el de la inceput pana la sfarsit. Din aceasta observare se poate afla natura supararii, eliminind-o. Toate emotiile negative pot fi eliminate in acest fel. Astfel, AYURVEDA ne invata ca prin constientizare toate emotile negative pot fi eliminate.

Frica este asociata cu VATA, supararea cu PITTA si lacomia, invidia si posesivitatea cu KAPHA. Daca se reprima frica, rinichii vor fi afectati, daca se reprima supararea, ficatul va suferii; daca se reprima lacomia si posesivitatea, inima si splina vor fi afectate.

 

PANCHA KARMA

Pentru numeroase boli cum ar fi excesul de mucus in piept, de bila in intestine, KAPHA in stomac sau acumularile de gaz in intestinul gros poate fi folosita eliminarea fizica a acestora. Pentru astfel de tratament, AYURVEDA sugereaza PANCHA KARMA. Aceste procese curata corpul, mintea si psihicul. PANCHA inseamna “cinci” iar KARMA inseamna “actiuni, procese”. Cele 5 procese de baza sunt: voma, purgatia, clismele cu medicatie, administrarea nazala de medicamente si purificarea sangelui.

 

1. TERAPIA PRIN VOMA - ELIMINAREA PRIN CAILE SUPERIOARE

 

Cand exista congestii in plamani care provoaca atacuri repetate de bronsita, tuse, raceala sau astm, tratamentrul AYURVEDIC este voma terapeutica (VAMANA) pentru a elimina mucusul ce cauzeaza excesul de KAPHA. Mai intai sunt administrate trei sau patru pahare de ceai de Lemnul Dulce (licorice) sau ceai din radacini de Obligeana (calamus); apoi, voma este stimulata prin atingerea luetei care produce senzatii de greata sau dimineata se pot bea doua pahare de apa sarata care agraveaza KAPHA. Apoi se atinge lueta pentru a induce voma. Odata ce mucusul a fost eliminat, pacientul se va simtii usurat. Congestiile, respiratia zgomotoasa (dispneea) si sufocarile, dispar, iar sinusurile vor deveni curate.

Voma terapeutica este indicata de asemenea in bolile de piele,  astm cronic, diabet, raceli cronice, obstructii limfatice, indigestii cronice, edeme (umflaturi), epilepsie (intre crize), probleleme cronice ale sinusurilor si atacuri repetate de amigdalita (tonsilidis).

 

VOMA TERAPEUTICA   (VAMANA)

VAMANA este cea care curata KAPHA si elimina mucusul si congestia.

Masuri preliminare: masajul cu ulei si stimulantul se administreaza in noaptea dinaintea zilei in care se practica VAMANA. Una sau trei zile inainte de ziua in care se realizeaza VAMANA, se va bea 50 - 70 ml de ulei pe zi, dimineata pe nemancate, pana cand scaunul va deveni uleios sau pana cand simte greata. VAMANA va fi practicata dimineata (perioada KAPHA). Persoana va manca orez basmati si iaurt cu multa sare, dimineata devreme, acestea agravand ulterior KAPHA in stomac. Masajul energic al spatelui si pieptului va lichefia KAPHA. Persoana va sta linistita pe un scaun la nivelul genunchilor si va bea o infuzie de Lemn Dulce (licorice) si miere sau ceai din radacini de calamus. Acest preparat va fi masurat si inregistrat inainte de a fi baut, astfel incat mai tarziu cantitatea vomata din decoct sa fie determinata. Dupa consumarea decoctului, persoana va simti grata. Ea va trebui apoi sa-si atinga lueta pentru a induce voma, continuand practica pana cand bila iese odata cu lichidul vomat.  Gradul succesului in acest tratament este determinat de numarul de icnituri (8 este maxim, 6 mediu, 4 minim) si de cantitatea vomat (1 litru maxim, 3/4 l mediu, 1/2 l minim ).

Masuri dupa practica: odihna, post si evitarea inabusirii pornirilor naturale, cum ar fi urinatul, defecatia, eliminarea gazelor, stranutul si tusea.

Indicatii: tuse, raceala, simptome de astm, febra KAPHA, greata, lipsa apetitului, anemie, sangerarea canalelor inferioare, otraviri, boli de piele, diabet, obstructii limfatice, indigestii cronice, edeme, epilepsie, probleme cronice ale sinusurilor, atacuri repetate de amigdalita.

Contraindicatii: copiilor, varsticilor, debilitate, foame, boli de inima, caverne TBC, sangerarea canalelor superioare, menstruatie, sarcina, slabire, suparare, obezitate.

Solutii (substante): licorice, calamus, cardamom, nux vomica.

 

 

2. TERAPIA PRIN PURGATIE (VIRECHANA) - ELIMINAREA PRIN CAILE INFERIOARE

 

VIRECHANA este cea care curata PITTA si toxinele din sange. Ea poate fi facuta la 3 zile dupa VAMANA. Daca terapia VAMANA nu este indicata se va practica direct. Ca pregatire pentru VIRECHANA, uleiul si stimulatorii trebuie aplicati rectului, respectiv abdomenului. VIRECHANA curata glandele sudoripare, intestinul subtire, colonul, rinichi, stomacul, ficatul si splina.

Indicatii: boli de piele, febra cronica, hemoroizi, tumori abdominale, paraziti intestinali, guta, icter.

Contraindicatii posibile: copiilor, varstnicilor, debilitate, febra acuta, AGNI scazut, indigestii, sangerarea canalelor inferioare, caverne in plamani, diaree, corpuri straine in stomac, imediat dupa VAMANA, slabire, colite ulceroase, prolaps de rect.

Substante: senna, prune uscate, tarate, radacina de papadie, coji de seminte de in, seminte de pysllium, lapte de vaca, unt de ricin, stafide, suc de mango.

 

PURGATIILE (VIRECHANA)

Cand multa bila este secretata si acumulata in vezica biliara, ficat sau intestine, poate rezulta un aflux alergic, o inflamatie a pielii cum ar fi acneea sau dermatitele, cat si o febra cronica (ascites), voma biliara sau icterul.  Tratamentul AYURVEDIC in aceste conditii este administrarea de purgative sau laxative (VIRECHANA). Se pot folosi un numar de plante ca de exemplu ceaiul din frunze de senna este un laxativ usor. Cu toate aceste, pentru oamenii cu constitutie VATA, acest ceai poate crea dureri serioase deoarece actiunea sa agtraveaza miscarile peristaltice in intestinul gros.

Un laxativ eficace pentru constitutiile VATA sau PITTA il constituie un pahar de lapte cald cu o lingura de unt clarificat “ghee”.  Acest laxativ luat la culcare va ajuta la eliminarea excesului de PITTA ce cauzeaza tulburari ale bilei in corp. De fapt purgatiile pot vindeca complet problemele de exces de PITTA.

Cand sunt folosite purgatiile este important sa se verifice dieta. Pacientul nu va manca alimente care sa agraveze dosha predominanta sau care poate cauza dezechilibru celor trei dosha.

 

3. TERAPIA PRIN CLISMA (BASTI) - ELIMINAREA SI MEDICATIA PRIN CAILE INFERIOARE

 

Tratamentul AYURVEDIC cu clisma (BASTI) implica introducerea in rect a unor substante cum ar fi uleiul de susan, uleiul de calamus sau decocturi de plante intr-un mediu lichid. Clisma cu medicatie este un tratament complet pentru dereglarea lui VATA. Ea trateaza cu succes constipatia, febra cronica, raceala obisnuita, dereglari sexuale, pietre la rinichi, durerile de inima, voma, durerile de spate, durerile de gat (afectiunile inimii, spatelui, gatului, voma) si hiperaciditatea. Multe dereglari de VATA cum ar fi sciatica, artrita, reumatismul si guta sunt de asemenea tratate cu clisma. VATA este un principiu foarte activ in patogeneza si exista cel putin 80 de afectiuni diferite legate de VATA. BASTI este un tratament complet pentru 80% din aceste boli.

Clisma cu medicatie nu se va administra daca pacientul sufera de diaree sau sangerarea rectului. Clisma cu ulei nu va fi administrata persoanelor care au indigestii cronice, tuse, sufocari, diaree, diabet sau anumite afectiuni cum ar fi anemie severa precum si copiilor sub 7 ani. Clismele cu decocturi (plante fierte in apa) nu vor fi administrate pentru febra acuta, diaree, raceala, paralizie, afectiuni ale inimii, afectiuni severe in abdomen sau care au icter. Administrarea clismelor cu uleiuri dureaza intre 30 si 60 de minute.

 

CLISMA (BASTI)

VATA este principalul factor etiologic in maifestarea bolilor. VATA este responsabila pentru retinerea sau eliminarea fecalelor, bilei, urinei si altor excretii. VATA este localizata in principal in colon. Oasele sunt de asemenea sedii ale lu VATA. Deci, administrarea medicatiei prin intermediul rectuluii asupra lui ASHTI DHATU (tesutul osos). Membrana mucoasa a colonului este in legatura cu invelisul exterior al oaselor (periostum) care hraneste oasele. De aceea orice medicatie adiministrata prin intermediul rectului merge in tesuturile profunde, cum ar fi oasele, si corecteaza dereglari de VATA.

          Cateva tipuri de clisma nutritiva:

1. cu ulei 1/2 pana la 1 cana de ulei cald de susan (pentru constipatie);

2. cu decocturi 1/2 de cana de Gotu Cola sau Comfrey, decoct cu 1/2 de cana de ulei cald de susan.

3. cu alimente 1 cana de lapte cald diluata cu decocturi la care se adauga ghee si miere.

Indicatii: constipatie, balonare, dureri lombare, guta, reumatism, sciatica, artrita, dereglari nervoase, dureri de cap cauzate de vata, atrofiere musculara, slabire;

Contraindicatii:

1. pentru clisma cu ulei: diabet, obezitate, indigestii, AGNI scazut, splina marita, inconstienta;

2. pentru clisma cu decoct: debilitate, sughit, hemoroizi, inflamatia anusului, diaree, sarcina, ascita, diabet;

3. pentru clisma cu alimente: diabet, obezitate, obstructii limfatice, ascita;

 

4. ADMINISTRAREA NAZALA (NASYA)

 

Administrarea nazala se numeste nasya. Un exces de umori corporale in gat, nas, sinusuri sau cap, este eliminat pe caile orificiilor cele mai apropiate posibil. Nasul este poarta spre si constiinta. PRANA sau energia vietii, intra in corp prin respiratia luata pe nas. PRANA mentine functiile senzoriale si motorii. Administrarea nazala de medicamente ajuta la corectarea dereglarilor PRANA-ice care afecteaza functiile senzoriale si motorii.

Administrarea  nazala este indicata pentru infundarea nasului, congestia sinusurilor, ragusala, anumite probleme ale ochilor si urechilor. In general medicatia nazala nu se administreaza dupa baie, dupa masa, contact sexual, sau consum de alcool si nu va fi aplicat in timpul sarcinii sau menstruatiei.

Respiratia poate fi imbunatatita prin masajul nazal. Pentru acest tratament, degetul mic ete muiat in ghee si introdus in nas. Peretii interiori ai nasului se maseaza usor, mergand cat de adanc se poate. Acest tratament va ajuta deschiderea simturilor (tesutul nazal este sensibil si pentru acest tratament unghia degetului trebuie sa fie scurta pentru a se evita lezarea mucoasei delicate).

          Pentru ca in general oamenii au nasul deviat, o parte a nasului va fi mai usor de masat si penetrat ca cealalta. Degetul nu va fi introdus fortat. Masajul va fi realizat prin penetrarea usoara, miscand degetul mai intai in sensul acelor de ceasornic apoi in sens contrar. In acest mod, simturile blocate pe tractul respirator vor fi astfel deblocate. Se poate practica acest tratament in fiecare dimineata si seara. In acest fel modelele respiratorii vor fi schimbate odata ce simturile vor fi deblocate, si deasemenea va fi imbunatatita si vederea. Nasul este poarta catre creier si constiinta.

 

Nasya:  

          a) Shodana Nasya - creste secretiile, le disloca si transporta toxinele eliminandu-le din corp

          b) Shamana Nasya - efect paliativ, elimina simptomele ca iritatii, sangerare

          c) Bruhan Nasya - hraneste tesuturile in regiunea capului

Tipuri de NASYA:

          1. VIRECHANA - purificare cu ajutorul prafurilor din plante

          2. NASYA nutritionala (pentru vata)

          3. NASYA sedativa

          4. NASYA cu decocturi

          5. NASYA cu uleiuri si ghee

          6. Masajul nazal

Administrarea prafurilor: praf uscat de GOTU COLA se sufla in nas printr-un tub. Acesta se foloseste in dereglari de kapha cum ar fi durerile de cap, senzatia de cap greu, raceala, curgerea nasului, ochi lipiciosi, ragusala datorita lui kapha, sinuzite, tumori, viermi, boli de piele, boala lui Parkinson, rinite cronice,

NASYA nutritionala foloseste ghee, uleiuri, sare. NASYA nutritionala este folosita in dereglari de vata, cum ar fi durerile de cap, pierderea vocii, infundarea nasului, nervozitate, anxietate, frica, ameteala, goliciune, stari negative, intepenirea gatului, spondiloze cervicale, sinusuri infundate, pierderea mirosului

NASYA sedativa foloseste suc de ALOE VERA, lapte cald, suc de radacini de asparagus, suc de GOTU COLA. NASYA sedativa este folosita numai in dereglari de pitta  cum ar fi caderea parului, conjunctivite, zgomote in urechi.

NASYA cu ulei: muiati degetul mic curat in ulei potrivit si introduceti-l in ficare nara cat mai adanc posibil. Caleas nazala este atunci lubrifiata prin acest masaj usor. Masajul nazal ajuta la relaxarea tesuturilor profunde si poate fi facut in fiecare zi sau oricand exista stress.

Asezati-va culcat pe spate cu capul atarnand pe marginea patului cat mai jos si cu nasul indreptat in sus. Puneti 5 picaturi de ulei sa decoct, dupa necesitate, in ficare nara si stati in acesta pozitie cel putin un minut.

Contraindicatii: sarcina, menstruatie, dupa contact sexual, imediat dupa baie, masa sau consum de alcool.

Substante folosite: uleiuri special preparate (Anu taila), praf de calamus, GOTU COLA, ceapa, usturoi, piper negru, ghimbir, decoct de ghee.

 

5. EXTRAGEREEA DE SANGE  (RAKTA MOKSHANA)

 

Toxinele care sunt absorbite in singe prin tractul gastro-intestinal circula in tot corpul. Ele se pot manifesta sub piele sau in spatiile dintre articulatii, creand boli. In asemenea cazuri eliminarea toxinelor si purificarea sangelui sunt necesare.

Pentru puseele repetate de urticareie, eczeme, acnee, scabie, leucoderma, este indicata extragerea de sange RAKTA MOKSHA. Este deasemenea indicata si eficace in cazurile de marire a ficatului si splinei, si pentru guta.

Pitta se manifesta in produsii consumati ai sangelui, astfel in multe dereglari ale pitta, cum ar fi urticaria si acneea, toxinele circula in sistemul circulator. Astfel pentru multe boli  pitta, extragerea unei cantitati de sange din vene dezamorseaza tensiunea creata de toxine in sange.

(Acesta procedura va fi efectuata doar de un specialist)

Extragerea de sange stimuleaza de asemenea substantele antitoxice in singe care ajuta la dezvoltarea sistemului inumitar in aparatul circulator. Astfel toxinele sunt neutralizate permitand vindecarea radicala a multor probleme ale sangelui si oaselor.

Extragerea sangelui este contraindicata in cazurile de amenie, utilizarea clismelor si slabiciune. Acest tratament nu este indicat copiilor mici si batranilor.

Cateva substante cum ar fi zaharul in exces, sarea si iaurtul in exces, cat si substantele cu gust acru pot sa agraveze Pitta Dosha in sange. In asemenea boli ale sangelui, pentru a mentine sangele curat, aceste substante vor fi evitate.

Ceaiul de Brusture este unul din cele mai bune purificatoare ale sangelui. Pentru boli ale sangelui cu ar fi alergia, urticaria, acneea, pacientul va lua un laxativ cu lapte si in seara urmatoare va incepe tratamentul cu ceaiul amintit. Daca se ia in fiecare noapte, va incepe sa purifice sangele. Alte plante care purifica sangele sunt prafurile de Santal, Sofran de India (Turmeric), Burdock, Calamus. Sucul de rodii, portocale, si radacina de Asparagus (Ashwagandha) sunt deasemnea benefice pentru bolile sangelui.

Acestea pot fi folosite dupa ce luarea de sange a fost practicata.

 

DEZINTOXICAREA PRIN STIMULAREA PUTERII DIGESTIVE - AGNI SAU FOCUL DIGESTIV

Tratamentul aplicat pentru elimina cele mai serioase toxine, este neutralizarea lor prin stimularea digestiei. Toxinele pot fi neutralizate prin post sau prin folosirea caldurii interne produsa de plantele picante cum ar fi ghimbirul si piperul negru. Baile de soare si iesirile la aer curat sunt alte metode de dezintoxicare.


TERAPIA PRIN CLISME - BASTI

 

CLASIFICAREA TIPURILOR DE BASTI:

 

A). Dupa actiunea terapiei:

1.     NIRUHA BASTI - purificatoare, detoxifiante, eliminatoare

2.     ANUVASANA BASTI - hranitoare, sedative, emoliente

 

1. NIRUHA BASTI:

a)     SHODHANA BASTI - curatitoare, detoxifianta este de doua tipuri:

- tratamentul puternic detoxifiant, care patrunde adanc in Dhatu

- tratamentul bland, care lucreaza la un nivel superficial al Dhatu

b)     UTKLESHANA BASTI - lichefiaza Ama si Mala din colon, creste peristaltismul, efect eliminator

c)      SHAMANA BASTI - tratamentul paliativ, elimina simptomele ca sangerare, diaree etc.

d)     LEKHANA BASTI - curatitoare, puternic depurativa si penetranta, se utilizeaza in afectiunile Kapha si Meda


2. ANUVASANA BASTI

a)    BRUHAN BASTI - clisma hranitoare uleioasa administrata in cantitate mica (100 - 250 ml)

b)    SNEHANA BASTI - clisma hranitoare uleioasa administrata in cantitate mare (250 - 750 ml)

c)     RASAYANA BASTI - foloseste remedii tonice ca Aswagandha si Shatawari

d)    VAJIKARANA BASTI - actioneaza pe Shukta Dhatu, trateaza infertilitatea

e)    MATRA BASTI - clisma usoara cu o cantitate mica de ulei (30 ml) ce se poate autoadministra

 

 

B). Dupa sediul aplicarii:

 

-          Pakwashaya gata basti - rect, colon

-          Uttara basti - vagin, cervix, uter

-          Mutrashaya gata basti - penis, uretra, vezica urinara

-          Vranagata basti - pentru ingrijirea abceselor sau ranilor

 

si terapiile Basti externe:


Terapiile Basti externe:

 

1. NETRABASTI - tratamentul bolilor de ochi prin imersie in preparate din unt clarificat. Imbunatateste vederea, calmeaza durerile de ochi si de cap, regleaza secretia lacrimala, confera claritate mentala si o excelenta memorie.


2. KATIBASTI - baia de ulei a zonei lombare


3. UROBASTI - baia de ulei a zonei pieptului


4. SHIROBASTI   -  baia de ulei a capului

Tratamentul consta in a mentine uleiul medical prescris, la o temperatura suportabila pe cap, punand in jurul acestuia o tichie sau boneta din piele. Tratamentul dureaza intre o ora si o ora si jumatate. In majoritatea cazurilor tratamentul se face doar cel mult 7 zile. Are efect in nevralgie, atrofie optica otalgie (dureri de urechi) surzenie, paralizie faciala si in toate bolile ce afecteaza nervii cranieni


5. NABHIBASTI - baia de ulei a zonei ombilicale

Aceste informatii nu pot inlocui consultatia medicala. In cazul afectiunilor grave, aplicarea lor fara supravegherea unui medic Ayurveda, poate dauna sanatatii. Unele dintre aceste imagini sunt preluate din Centrul medical Ayurveda Sibiu, iar alte imagini apartin altor Centre Ayurveda din lume.