TERAPIA CU LIPITORI - HIRUDOTERAPIA -
CENTRUL MEDICAL AYURVEDA

Medicina traditionalã Ayurveda

Consultatii Online

Bucatarie Indianã

Cele 3 Dosha

Terapii Purva Karma

Terapii Svedana

Terapii Pancha Karma

Rasayana

Remedii Ayurveda

Terapia cu Lipitori

Articole spiritualitate

Emisiuni TV, articole

Lumea minunatã a plantelor


Lipitorile pe lânga o usoara eliberare de sange, introduc  în locul intepaturii un complex de substante denumit Hirudina, acesta având efecte multiple:

    - efect anestezic
- antiinflamator
- resorbția edemelor
- micşorează probabilitatea formării trombilor
- activează microcirculaţia, dinamica sângelui şi a limfei
- stabilizează şi întăreşte sistemul imunitar

Ayurveda foloseste de mii de ani tratamentul cu lipitori, ca o metoda eficienta de fluidizare a sângelui si de intensificare a circulației. Efectele de vindecare sunt resimțite cel mai bine când terapia cu lipitori (eliberarea de sânge - rakta moksana) este integrata în succesiunea Pancha Karma, după seria tratamentelor de oleatie, sudorație, voma terapeutica, purgatia terapeutica, clismele cu medicatie și terapia nazala.


Saliva lipitorii conţine hirudină, care împiedică coagularea sângelui. Din această cauză locurile înţepării sângerează. La o şedinţă de obicei se folosesc 1-6 lipitori. Această sângerare este absolut nepericuloasă pentru sănătatea omului şi uşor suportată. Este important de stiut că ştiinţa cunoaşte peste 400 de specii de lipitori, dar numai cea medicinală poate fi folosită în tratament şi încă două subspecii ale acesteia: farmaceutică (hirudo-officinalis) şi cea curativă (hirudo-medicinalis medicinalis).

Eficienţa metodei este generată şi ca acţiune locală de fluidizare a circulaţiei capilare, care micşorează surplusul venos, cât şi ca acţiune generală asupra întregului corp.